Φόρτωση...

Δεύτερο κρούσμα αρπαγής ανηλίκου μέσα σε μόλις λίγες μέρες! #ποιος_ρατσισμός;
Πρόκειται για ένα κοριτσάκι τσιγγανικής καταγωγής, το οποίο βρέθηκε στη βίλα γνωστού επιχειρηματία στην Εκάλη, σε ξαφνικό έλεγχο της αστυνομίας, έναν από τους πολλούς που γίνονται στις βίλες της Εκάλης.Μάτη Αυγουλομάτη

Η εισαγγελέας που αποκάλυψε την υπόθεση

Η οξυδέρκεια και η ευαισθησία μιας νέας σε ηλικία αντεισαγγελέως, η οποία έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ανηλίκων, άνοιξε τον δρόμο για την αποκάλυψη της υπόθεσης της μικρής Μαρίας, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Μάτη Αυγουλομάτη, που είχε υπηρετήσει προηγουμένως στον Πειραιά ως εισαγγελέας Ανηλίκων, δεν αδιαφόρησε στη θέα του κοριτσιού με τα κατάμαυρα μαλλιά, το μελαμψό δέρμα και τα ολοσκότεινα μάτια, μέσα στο τζιπ της οικογένειας των επιχειρηματιών, και ζήτησε εξηγήσεις για την ταυτότητά του.

Αξιολογώντας ως ύποπτη την αντίδραση των φερόμενων ως γονέων της, οι οποίοι έπεφταν σε αντιφάσεις προβάλλοντας απίστευτους ισχυρισμούς, ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, την παροχή κοινωνικής φροντίδας στο ανήλικο παιδί και την πραγματοποίηση εξέτασης DNA για να διαπιστωθεί αν έχει συγγένεια με το ζευγάρι των επιχειρηματιών.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δικαίωσαν τις κινήσεις της και η αξιέπαινη πρωτοβουλία της συζητιέται έντονα αυτές τις μέρες στο δικαστικό μέγαρο της Αθήνας.

Συνάδελφοί της και δικηγόροι που έχουν συνεργαστεί μαζί της στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την αντεισαγγελέα Μάτη Αυγουλομάτη, η οποία είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Η αντεισαγγελέας ήταν η μία από τις δύο εισαγγελικές λειτουργούς που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Τετάρτης. Συνόδευε ένα από τα δύο συνεργεία αστυνομικών που μπήκαν τα ξημερώματα στις επαύλεις, με τη συμμετοχή συνολικά 41 αστυνομικών.

«Πρόσεξε το παιδί»

Περιγράφοντας με τον δικό του τρόπο όσα απρόβλεπτα έγιναν, αστυνομικός που συμμετείχε στη συγκεκριμένη ομάδα δεν παρέλειψε να σταθεί στην παρατηρητικότητα της εισαγγελέως, που οδήγησε στην αποκάλυψη της μικρής «Μαρίας».

«Οταν φτάσαμε στην τρίτη ή τέταρτη βίλα -λέει στην εφημερίδα 'Παλμός' της Εκάλης-, μπήκαμε μέσα και τους βρήκαμε όλους να κοιμούνται στα υπνοδωμάτιά τους. Η εισαγγελέας πρόσεξε το μαύρο κεφάλι ενός παιδιού που συνέχισε να κοιμάται κάτω από τις κουβέρτες. Οταν σηκώθηκε και το πρόσεξε στο πρόσωπο, της κίνησαν την περιέργεια τα ολοσκότεινα χαρακτηριστικά του και φώναξε αμέσως τη μάνα του», διηγήθηκε.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε εξηγήσεις για την ταυτότητα του παιδιού από τη 40χρονη, η οποία ισχυρίστηκε αρχικά πως η μικρή Μαρία είναι δικό της παιδί και πως είχαν βάψει τα μαλλιά του μαύρα για να είναι πιο όμορφο... Στη συνέχεια, όταν είδε πως ο ισχυρισμός της ήταν αφελής, η γυναίκα είπε πως το συγκεκριμένο παιδί έχει πατέρα έναν τσιγγάνο, τον οποίο η ίδια γνώρισε στην Κρήτη. Μετά δοκιμάστηκε ο τρίτος ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο η Μαρία είναι εγγονή της. «Ηταν φανερό ότι μας έλεγαν ψέματα», κατέληξε ο αστυνομικός.

«Είναι εξαίρετη εισαγγελέας. Με την ευαισθησία και τη διορατικότητά της οδήγησε στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού θέματος», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Βασιλική Θάνου.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ερευνα για τα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων

Μια εισαγγελική έρευνα-μαμούθ ξεκινά σε πανελλαδικό επίπεδο με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα εμπορίας και αρπαγής ανηλίκων, οι παράνομες υιοθεσίες αλλά και ο παράνομος δανεισμός και απόκρυψη εισοδημάτων μέσω εξωχώριων εταιριών που ιδρύονται στο όνομα των ανηλίκων.

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας, στάθηκε αφορμή για να παρέμβει χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη και να ζητήσει από τους εισαγγελείς πρωτοδικών σε όλη την επικράτεια να διενεργήσουν στις περιφέρειές τους κατεπείγουσες προκαταρκτικές εξετάσεις αναζητώντας στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ανηλίκων.

Η διαπίστωση

Την αντίδραση της ανώτατης εισαγγελικής αρχής προκάλεσε η διαπίστωση ότι η παράνομη υιοθεσία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μπορεί να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Η εισαγγελέας ΑΠ ζητεί κατ' αρχάς να «ξεσκονιστούν» όλες οι υιοθεσίες, να εντοπιστούν ποιες στηρίζονται απλά και μόνο σε ψευδή στοιχεία και να ερευνηθεί ποιες από τις δηλώσεις αυτές για το διάστημα από 1-1-2008 έως σήμερα είναι αληθείς ή ψευδείς στο περιεχόμενό τους. Για τα ψευδή στοιχεία θα ακολουθήσει άσκηση ποινικής δίωξης με χρονικό ορίζοντα την τελευταία 5ετία, αφού είναι και το χρονικό περιθώριο για τη δίωξη πλημμεληματικών πράξεων.

* Στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την εξακρίβωση των στοιχείων του κοριτσιού αναμένεται να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων, ώστε να διαπιστωθεί με ποια πρόσωπα ήρθαν σε επικοινωνία.=========================

Πολλά ακούγονται για το ρατσισμό τελευταία.

Πιο πάνω κάναμε μία τρόπον τινά «άσκηση»:

Πήραμε δύο κείμενα από μία αξιόπιστη, ευρείας κυκλοφορίας ημερήσια εφημερίδα (κείμενα που δεν έχουν απολύτως τίποτα μεμπτό νομικά ούτε αποτελούν μισαλλόδοξο λόγο), από τα οποία αλλάξαμε μόνο μερικές λέξεις, τις οποίες επισημάναμε με έντονα, πλάγια γράμματα.

Ο σκοπός;

Να δείξουμε ότι ο ρατσισμός δε βρίσκεται σε κείμενα.

Ο ρατσισμός βρίσκεται στην ίδια την κοινωνική μας πραγματικότητα, στις δομές της σκέψης μας.

Εκεί μπορεί να τον αντιπαλέψει αποτελεσματικά μόνο η παιδεία και η καλλιέργεια.

Η ψήφιση ενός καλού αντιρατσιστικού νόμου θα ήταν μία ευχάριστη εξέλιξη, βέβαια.

[Τα πρωτότυπα κείμενα από το «Έθνος» μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ]Ρομά 7004582926176328657

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΚΓΡΙΘΟΥΝ

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Αρχειοθήκη

ηλενημέρωνέ με