Φόρτωση...

Μικρό Σχόλιο για τις Αρχαιρεσίες του ΔΣΑ


Στα αναμφισβήτητα θετικά της χθεσινής ψηφοφορίας η ανεβασμένη συμμετοχή (57.59%) σε σχέση με τις προηγούμενες του 2011 (38.89%).

Αν κανείς προσέξει τα αποτελέσματά της, όμως, θα ανησυχήσει πάρα πολύ για το ποιόν του εκλογικού σώματος και της πολιτικής του σκέψης.

Η κατάσταση του κλάδου έχει προσληφθεί ως προσωπική αποτυχία ενός Προέδρου, ο οποίος για να νικηθεί στην πρώτη ψηφοφορία (σημειώνω ότι δε θεωρώ σίγουρη την ήττα του την άλλη βδομάδα) έπρεπε να συσπειρωθούν τρία ψηφοδέλτια (στα οποία σαφώς και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια διότι είχαν το θάρρος και κατάφεραν να βάλουν στην άκρη τις (μικρο-) πολιτικές διαφορές τους για το κοινό καλό).

Το προηγούμενο ΔΣ, από την άλλη, θεωρείται από το εκλογικό σώμα ως άσπιλο και αμόλυντο, καθώς στη μέχρι σήμερα διοίκηση παρέμεινε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά και πολλά από τα παλαιά μέλη ΔΣ παραμένουν. Ευχάριστο ότι μπαίνουν κάποια νέα παιδιά, και η πίτα είναι πιο "μοιρασμένη". (Φέτος δηλαδή δε θα μπορεί κανείς να αποφασίζει αν το ΔΣ έχει απαρτία ή όχι. Θα έχουμε όμως τα θεματάκια μας με το Νέο Κώδικα Δικηγόρων, αφού μόνο οι πρώτοι δύο συνδυασμοί θα μπορούν αυτόνομα να φέρουν θέματα σε ημερησία διάταξη. Οι ρομαντισμοί τύπου "ξέρω τον τάδε σύμβουλο και θα φέρει το θέμα σε ημερησία" τελειώσαν με τον 4194/2013 για όποιον δεν το κατάλαβε.)

Τέλος όλοι οι μη κομματικά (εμμέσως ή αμέσως) στηριζόμενοι συνδυασμοί παρέμειναν στην αφάνεια.

Τα πιο πάνω δείχνουν μία βαθειά συναισθηματική ψήφο, η οποία όμως δε θεωρώ ότι αντιστοιχεί στην παιδεία που θα έπρεπε να έχουμε:

δε φταίει μόνο ένας Πρόεδρος όταν ένα ολόκληρο ΔΣ του κάνει "πλάτες", ούτε μπορεί ένα ΔΣ και ένας Πρόεδρος να αντισταθούν στις ορδές των βαρβάρων χωρίς να υποστηρίζονται ουσιαστικά από το σώμα των δικηγόρων ενεργά και συμμετοχικά. 

Αλλά και καθοδηγούμενη ψήφο. Διότι όλοι βρίζουν και "απεχθάνονται ρε φίλε" τα budget των προϋπολογισμών και τις αφίσες. Έλα όμως που δεν εξελέγη ΟΥΤΕ ΈΝΑΣ συνδυασμός που να μην έχει το προεκλογικό του υλικό αναρτημένο στα μανταλάκια.

Το συμπέρασμα - εν κατακλείδει - φαίνεται να έχει κάπως έτσι:

"Οι άλλοι φταίνε και βασικά Ο Άλλος, ξέρεις τώρα, αυτός ο κακός ο Πρόεδρος που τα έκανε ΌΛΑ. Εμείς (δηλ. το εκλογικό σώμα) ήμασταν καταπληκτικοί την τετραετία που πέρασε και ουδεμία ευθύνη φέρουμε."

Έχουμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ μία ακόμα ανάθεση - αν και συναισθηματικά φορτισμένη - στο "λιγότερο κακό" του "προεδροκεντρικού" συστήματος, και επιβράβευση (;;;) "των παιδιών" (συμβούλων του ΔΣ) που "δε μπορούσαν να κάνουν τίποτε/ δε φταίνε".

Αυτή η ανάθεση, ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί κατά τη γνώμη μου να ανατραπεί μέχρι την άλλη βδομάδα. 11% δεν είναι τελειωτική διαφορά για αυτό το εκλογικό σώμα. Που θα ψηφίζει μάλιστα τριήμερο Καθαράς Δευτέρας. 

Αλλά και το πιο σημαντικό, δεν αφήνει καθόλου ελπίδες για την επόμενη μέρα.

Μπορεί να βγει ο Πρόεδρος που θα συμπαθείς περισσότερο και να νοιώθεις και λίγο καλύτερα σαν συνάδελφος/συναδέλφισσα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα συναισθήματα αυτά έχουν κάποια αντιστοιχία με την πραγματικότητα.

Η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο μπερδεμένους, εξίσου αδύναμους και ασυνεννόητους αλλά και απρόθυμους να αναλάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να βελτιώσουμε εμάς ή τους άλλους. Αυτή η απροθυμία και η λογική της ανάθεσης των συμφερόντων μας σε άλλους είναι που πρέπει να αλλάξει.

Υ.Γ.: Ήταν τιμή μου να είμαι εκλογικός αντιπρόσωπος με τη Νέα Γενιά Δικηγόρων. Ο Χρήστος Κλειώσης είναι από τους πλέον έντιμους και αξιόλογους συναδέλφους που γνωρίζω. Είναι τιμή να είμαι δίπλα με συναδέλφους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απουσιάζουν πλήρως από την εργασία τους για ολόκληρη την προεκλογική περίοδο. Φαντάζομαι ότι ο συνδυασμός αυτός θα είναι εδώ και στις επόμενες εκλογές, αλλά - το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - στο ενδιάμεσο με προτάσεις. Με προτάσεις που θα τρέξουμε μαζί. Όχι γιατί θέλουμε την ψήφο των συναδέλφων (εγώ δεν έτρεξα ως υποψήφιος καν). Αλλά γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Υ.Γ.2: Συγχαρητήρια από καρδιάς σε όλους όσους εξέλεξε το Σώμα. Ελπίζω να δουλέψουν σκληρά για να ανατραπούν τα κακώς κείμενα και να διαψεύσουν κάθε κακεντρεχή.
Αρχαιρεσίες Δικηγόρων 2014 8205199479562315327

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΚΓΡΙΘΟΥΝ

emo-but-icon

Αρχική σελίδα item

Αρχειοθήκη

ηλενημέρωνέ με