Φόρτωση...

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Νέα υπόθεση για φυλετικές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δικαστεί τον Οκτώβριο


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να φέρει στο ακροατήριο μία πολύ σημαντική υπόθεση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με τα λεγόμενα μέτρα 'θετικής δράσης' (affirmative action) που ισχύουν στις ΗΠΑ για την εισαγωγή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας μία ακόμα "πιθανή υπερπαραγωγή" στα πινάκιά του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times.


Η απόφαση του δικαστηρίου στη νέα αυτή προσφυγή έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τη λύση που είχε  δοθεί στο θέμα με μία προηγούμενη απόφασή του το 2003, την Grutter v. Bollinger (εδώ τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της διαδικασίας). Η απόφαση αυτή με πλειοψηφία 5-4, απαγόρευε στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη χρήση ενός συστήματος υπαγόρευσης συγκεκριμένης αριθμητικής αναλογίας (quota system), επέτρεπε όμως τη λήψη υπόψη της φυλετικής καταγωγής με ένα κάπως πιο αόριστο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η «ακαδημαϊκή ποικιλομορφία».

Η νέα υπόθεση, Fisher v. Texas, No. 11-345, έφτασε στο Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Abigail Fisher, μίας λευκής μαθήτριας που ισχυρίζεται ότι η εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας απερρίφθη λόγω της φυλετικής της καταγωγής (!). Η υπόθεση έχει ιδιαιτερότητες που μειώνουν την πιθανή της απήχηση στο κοινό, έχει όμως και τη δυναμική να εξαλείψει τη φυλετική ποικιλομορφία ως σκεπτικό ικανό να δικαιολογεί τη λήψη υπόψη του φύλου ως κριτηρίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές που βρίσκονται στο άνω 10% στην Πολιτεία του Τέξας εισάγονται αυτόματα στα δημόσια πανεπιστήμια. Η κ. Fisher δε μπόρεσε να ενταχθεί σ’ αυτό το ποσοστό για πάρα πολύ λίγα μόρια, και γι’ αυτό προσέφυγε το 2008 στο Δικαστήριο, ισχυριζόμενη ότι η πολιτεία χρησιμοποιούσε ένα πολύπλοκο σύστημα για να κάνει το διαμοιρασμό των υπολοίπων θέσεων, στο οποίο (σύστημα) έπαιζε ένα μη-μετρήσιμο αλλά πάντως σημαντικό ρόλο η φυλετική καταγωγή.

Η κ. Fisher πρόκειται να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, δίνοντας έδαφος στους δικηγόρους των αντιδίκων της να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον στην προσφυγή της, θέμα για το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει.

Η επ' ακροατηρίω διαδικασία θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο, οπότε και ξεκινά η επόμενη συνεδρία του Δικαστηρίου.
Εγγραφείτε στο Newsletter:


___________________________________________________________________________
US Supreme Court 6937998365188451634
Αρχική σελίδα item